Mooie combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid

 

“Natuurlijk, we werken veel met vrouwelijke collega’s. Echt anders is dat niet, hooguit moeten we soms iets minder direct zijn. Het gezegde is niet voor niets: mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Het is fijn dat we samen in dit wijkteam werken. Als man kijk je soms toch anders tegen zaken aan. Vaak toetsen we eerst even onderling wat we ergens van vinden.”

Erik Defauwes en Sacha Vaucouleur werken nu bijna een jaar samen binnen wijkteam Vlissingen Rood. Samen met hun collega’s bieden ze thuiszorg in een wijk net buiten de binnenstad van Vlissingen. De overstap naar Zorgstroom maakten ze welbewust. “Als verpleegkundige in de wijk heb je weer tijd voor de mensen. Ik werkte eerder bij de Landmacht en in het ziekenhuis. Tijdens mijn laatste baan moest alles snel en werd ik geleefd door mijn pieper en de telefoon”, vertelt Erik. “Nu ervaar ik veel meer vrijheid.”

Inmiddels onthouden cliënten ons veel beter dan de zoveelste vrouwelijke collega!

Klankborden

Sacha moest even wennen aan zijn nieuwe baan. “Het is even schakelen van werken in een team, naar alleen op pad gaan. Maar natuurlijk ben je niet alleen. Je werkt met een aantal collega’s in de wijk. Je bent één telefoontje van hen verwijderd.” Sacha vindt het prettig dat Erik zijn collega is. “Hij is een soort van maatje, een klankbord. Het is fijn om niet de enige man te zijn in het team. Ook de cliënten reageren leuk. Sommigen moesten even wennen aan het idee dat een man ze komt verplegen. Inmiddels onthouden cliënten ons veel beter dan de zoveelste vrouwelijke collega”, lacht hij.

We doen het samen

Het wijkteam waarin Sacha en Erik werken, is een zelfsturend team. “Ik had daar aanvankelijk weinig beeld bij, maar merk nu hoe leuk dat is om meer verantwoordelijkheden te hebben. Het geeft een extra toevoeging aan je werk. Ik ben bijvoorbeeld voorzitter van het team”, legt Erik uit. Ook Sacha is enthousiast. Hij is personeelsbeheerder en zorgt onder andere voor het rooster en de planning. “We moeten het samen doen in het team, dat maakt het leuk. Doordat ik de cliënten nu goed ken, probeer ik altijd rekening te houden met hun wensen. We werken nauw samen in het team. Daardoor kunnen we sneller problemen signaleren. We kennen elkaar en vertrouwen op elkaars oordeel.”