Medewerker Welzijn: een veelzijdige job

 

Als medewerker Welzijn op Buitenrust krijg ik te maken met een diverse doelgroepen en een breed takenpakket. Het beeld dat veel mensen hebben is zo'n beetje breien en sjoelen met dames op leeftijd met een keurig kapsel in de permanent. Uiteraard komt dit nog voor, maar de doelgroep is de laatste jaren erg veranderd. De leeftijden van de bewoners waar mee ik werk lopen uiteen van 50 tot 100 jaar of ouder. De ziektebeelden bij onze bewoners zijn heel uiteenlopend en complex. Dit maakt mijn werk stuk erg interessant. 

Wat doe ik zoal?

Mijn werk bestaat uit het opzetten van passende activiteiten die bijdragen aan de kwaliteit van leven van onze bewoners. Toch komen er steeds meer randzaken bij kijken, waarin jij je professie en visie kunt delen om zo het welzijn van de bewoners naar een ander level te brengen. Je kunt hierbij denken aan gesprekken met andere disciplines rondom een bewoner, samenwerking met vrijwilligers en mantelzorgers, projectgroepen met verschillende onderwerpen etc.

Dat ik hier in huis officieel de functie van medewerker Welzijn heb, maar hierin verschillende rollen uitoefen, dat is wat mijn werk zo leuk maakt!

Van het coachen van collega's in mijn vakgebied tot het sfeervol aankleden van een ruimte voor de huiselijke beleving van de bewoners. Van het vertalen van de wensen en behoeften voor een bewoner die deze capaciteiten niet meer bezit tot het fungeren als vertrouwenspersoon. Van het sparren over de benaderingswijze jegens een bewoner met psychiatrische problematiek tot het bloemschikken met een bewoonster met Alzheimer om zo haar vroegere hobby's en sociale contacten te onderhouden. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Al met al een baan met veel afwisseling, uitdaging, mooie momenten en voldoening.