Verzorgende IG: een functie met inhoud

 

Werken binnen een woonzorglocatie of in de thuiszorg. Zowel Lineke Abrahamse als Maaike Longdon maakten een bewuste keuze. Ze werken allebei als verzorgende IG bij Zorgstroom en zijn enthousiast over het werk dat zij dagelijks doen. “Als verzorgende IG mag je verpleegtechnische handelingen verrichten. Dat maakt ons werk extra interessant.”

Lineke werkt in het zorghotel in Hof 't Seijs in Middelburg. "Onze werk- en denkwijze is 'Uw leven, samen zorgen'. Dit betekent dat de cliënten centraal staan, bij alles wat we doen. 's Ochtens helpen we cliënten op gang. Daarbij houden we rekening met ieders voorkeuren. De een is namelijk vroeger actief dan de ander. We helpen ze met het douchen en aankleden en verder mag ik, als verzorgende IG, ook bijvoorbeeld zwachtelen, wonden verzorgen, medicatie en injecties geven en katheters verzorgen."

Tijd voor een praatje

Als de dag van Maaike begint, stapt ze in de auto. Een voor een gaat ze de adresjes langs waar haar hulp nodig is. "In de thuiszorg hebben we twee grote rondes. De ochtenddienst loopt van half acht tot half in in de middag. En de avonddienst begint om half 5. Het leuke van mijn werk is dat ik bij veel verschillende mensen over de vloer kom: jong en oud, man en vrouw, gelovig of juist niet. Ik vind het een uitdaging om mensen in hun eigen omgeving te verzorgen, rekening houdend met hun normen en waarden." Ze is blij dat er in haar werk ook ruimte is voor een kopje koffie of een praatje. Lineke reageert: "Natuurlijk ben je in ons werk soms ook een soort maatschappelijk werker. Iedere zorgverlener observeert de cliënt en neemt zijn of haar verhalen mee, bijvoorbeeld in de rapportages. 

Teamwork

Lineke koos bewust voor het werk in het zorghotel. "Ik vind het leuk om met de cliënten naar een doel te werken. Iedereen verblijft hier immers maar tijdelijk gedurende de eerste weken van herstel. Ik vind het prettig dat ik makkelijk even een collega erbij kan roepen. We starten de dag bijvoorbeeld altijd met z'n drieën en zitten vooraf even samen voor een goede overdracht." Anders dan Linke is Maaike alleen bij een cliënt. "Gelukkig kun je altijd bellen met je collega's. Soms doe ik dat al vooraf om goed te weken waarmee ik rekening moet houden. En soms achteraf: van een wond maak ik soms een foto, om die later te kunnen voorleggen aan de verpleegkundige of wondspecialist. Je hebt elkaars kennis nodig."

Veel verantwoordelijkheden

Om hun kennis en bekwaamheid op het gebied van verpleegtechnische handelingen op peil te houden, volgen Maaike en Lineke iedere drie jaar enkele theorie- en praktijkmodules. Naast deze verpleegtechnische handelingen die bij de functie van verzorgende IG horen, hebben Lineke en Maaike ook meer verantwoordelijkheden. "We onderhouden bijvoorbeeld contact met familieleden, mantelzorgers, huisartsen en andere disciplines. We werken de zorgleefplannen bij of passen die aan", vertelt Maaike. Lineke vult aan: "We streven altijd naar 100% cliënttevredenheid. Daarvoor is het belangrijk om verwachtingen naar elkaar uit te spreken en duidelijk te zijn over wat we kunnen bieden. We kunnen misschien niet alles, maar we komen iedereen zo goed mogelijk tegemoet. 

Interesse in deze mooie baan? Kijk op werkenbijzorgstroom.nl/vacatures