De Vlissingse Corina Hobeyn (54) werkte bijna 25 jaar in de financiële sector. Door een reorganisatie raakte ze helaas haar baan kwijt. Met twee pubers thuis besloot ze om zich een tijdje volledig op de opvoeding van haar kinderen te richten. In de zomer van 2019 zag ze een vacature voorbij komen bij Zorgstroom voor werken en leren via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO). Ze besloot deze kans aan te grijpen en solliciteerde. Inmiddels zit Corina helemaal op haar plek en is ze druk bezig met de combi-opleiding Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg.
Switchen naar de zorg
Ondanks het feit dat Corina nog geen werkervaring had in de zorg, weet ze wel hoe het is om zorg nodig te hebben. Corina: “Mijn man is een aantal jaar geleden ernstig ziek geweest en had intensieve zorg nodig. Op dat moment besef je pas hoe belangrijk goede zorg is en hoe waardevol verzorgend personeel is. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe baan, verdiepte ik mezelf dan ook in de zorgsector. Dit leek mij namelijk enorm dankbaar werk. Inmiddels weet ik uit ervaring dat dat zo is. Ik ben daarom ook blij met de keuze die ik heb gemaakt om een carrièreswitch te maken naar de zorg.”
Persoonlijke zorg
Als leerling verzorgende IG werkt Corina bij Team Vlissingen Rood. Ze levert zorg aan huis bij mensen uit haar eigen buurt. “Toevallig ben ik in dit team geplaatst als leerling. Ik leer mijn eigen omgeving nu op een heel andere manier kennen. Dit maakt de zorg voor mijn cliënten ook persoonlijk. We bezoeken onze cliënten op de fiets!”, vertelt Corina. Tot nu toe bevalt haar baan goed. Ze vindt werken in de thuiszorg afwisselend. “Iedere cliënt heeft behoefte aan andere zorg en je hebt te maken met verschillende ziektebeelden. Of het nu gaat om iemand die net uit het ziekenhuis is ontslagen en zorg nodig heeft, of iemand met dementie. Mensen met dementie hebben vaak hulp nodig met eten en het innemen van medicijnen. Dit maakt het werk niet alleen afwisselend, maar ook erg leerzaam.”
Tijdens mijn opleiding passeren verschillende ziektebeelden de revue. Ieder ziektebeeld vraagt namelijk om een andere aanpak en een andere manier van communiceren met de cliënt. Dit kan ik vervolgens direct toepassen in de praktijk.
Onderzoekend leren
Momenteel is Corina nog druk bezig met haar opleiding. De combinatie van werken en leren bevalt haar erg goed. Corina: “Je leert niet alleen de theorie, maar past dit ook direct toe in de praktijk. De opleiding is namelijk gericht op onderzoekend leren. Dit houdt in dat je opdrachten krijgt die je uitvoert terwijl je aan het werk bent. Hoe dit vervolgens is verlopen, evalueer je met je werkbegeleider en de leerkracht.” Een ander belangrijk onderdeel van haar opleiding is het leren omgaan met verschillende ziektebeelden. Corina volgt regelmatig workshops waar verschillende ziektebeelden de revue passeren waar ze in haar werk dagelijks mee te maken heeft. “Denk hierbij aan dementie of de ziekte van Parkinson. Wanneer je de indicatie van een cliënt leest, weet je direct wat dit inhoudt en hoe je hiermee om moet gaan. Ieder ziektebeeld vraagt namelijk om een andere aanpak en een andere manier van communiceren met de cliënt. Dit kan ik vervolgens direct toepassen in de praktijk.”
Dankbaar werk
Van het contact met haar cliënten krijgt Corina iedere dag weer energie. “Ze zijn altijd weer blij als ik er ben en verheugen zich op mijn komst. Ik merk dat ik echt van toegevoegde waarde ben en dat maakt het werk ontzettend dankbaar. Naast de verzorging die ik bied, probeer ik altijd de tijd te nemen om een praatje met de cliënten te maken. De mensen die ik bezoek zijn namelijk vaak eenzaam. Dat ik op deze manier iets voor hen kan betekenen, vind ik erg mooi.”