In 2007 liet Frederieke Scheer (55) uit Oosterbeek alles achter zich. Ze verhuisde voor de liefde naar Zeeland en ging in Borssele wonen. Jarenlang werkte ze op een groot administratiekantoor. In 2011 besloot Frederieke om voor zichzelf te beginnen, als contactclown. Tot het moment dat het coronavirus uitbrak. Ze moest noodgedwongen op zoek naar een nieuwe baan. En die heeft ze gevonden!
Bijzondere doelgroep
Frederieke: “Als contactclown was ik vaak op festivals te vinden. Ook bezocht ik kinderen en ging ik op bezoek bij ouderen met dementie in verzorgingstehuizen. Door het coronavirus kon ik dit werk helaas niet voortzetten. Een onzekere periode brak aan. Hoe lang dit ging duren, wist niemand.” Frederieke besloot om niet lang stil te zitten en ging op zoek naar een nieuwe baan. Al snel kwam ze bij Zorgstroom terecht. “Zorgstroom was op zoek naar leerlingen voor de functie Verzorgende IG / Maatschappelijke zorg. Dit ‘werken en leren’-concept sprak me direct aan.” Frederieke heeft affiniteit met de ouderenzorg. Tijdens haar werk als contactclown kwam ze vaak in aanraking met deze doelgroep: “Met name het contact met dementerende ouderen vond ik zó mooi en bijzonder. Dementie is een complexe ziekte. De ene keer is iemand heel opgewekt, terwijl dit een uur later weer helemaal kan omslaan. Je merkt dat deze mensen echt in hun eigen wereld zitten. Als het mij dan – in mijn rol als contactclown – lukte om ze op te vrolijken, gaf dat een enorm goed gevoel.”
Stoute schoenen aantrekken
Frederieke wilde zich graag meer verdiepen in de ouderenzorg. Ze trok de stoute schoenen aan en nam contact op met een van de recruiters van Zorgstroom. “Ik kon me namelijk niet voorstellen dat ze op mij zaten te wachten, als 55-jarige”, lacht Frederieke. Niets was minder waar: Frederieke werd direct uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en binnen twee weken was ze aangenomen. De keuze voor Zorg Thuis was ook snel gemaakt: “Werken in de thuiszorg is echt iets wat bij mij past. Ik ga graag op pad en vind het fijn om zelfstandig aan het werk te zijn. Dit kwam goed uit: Team ’t Zand in Middelburg was nog op zoek naar een nieuwe collega.” In september 2020 startte ze met de opleiding en haar nieuwe baan. “Dit moment was voor mij echt de start van een nieuwe levensfase en een mooi avontuur”, blikt Frederieke terug.
Werken bij Zorg Thuis is zoveel meer dan alleen de feitelijke zorg voor cliënten. Dat je er bent voor iemand, maakt al het verschil.
Gouden combinatie
Hoewel ze de eerste weken best pittig vond, is Frederieke inmiddels helemaal gewend aan haar nieuwe baan. Frederieke: “Ik werk 20 uur per week en draai zowel ochtend- als avonddiensten. Daarnaast staat iedere donderdag in het teken van mijn opleiding. Ik krijg dan – samen met andere collega-leerlingen – (online) lessen over de theorie van het vak. Ook moet je zelf tijd besteden aan het studeren en het uitwerken van opdrachten. Dit kost veel tijd en energie, maar is ontzettend waardevol. De theorie die je leert, kom je direct in de praktijk tegen tijdens het werken met cliënten. Dit maakt het heel interessant. Zo spreekt alle lesstof direct tot de verbeelding. Tegelijkertijd leer ik veel over bepaalde technieken die ik direct kan toepassen in mijn werk. Werken en leren is wat mij betreft echt een gouden combinatie!”
Maatschappelijke Zorg
Naast het verzorgen van cliënten speelt de Maatschappelijke Zorg ook een grote rol bij Zorg Thuis. “Het werk is zoveel meer dan alleen de feitelijke zorg voor cliënten. Dat je er bent voor iemand, maakt al het verschil. Dit zie ik ook terug in de praktijk: mensen zijn zó ontzettend dankbaar als ik langskom. Niet alleen voor de zorg die ik verleen, maar juist ook voor het feit dat er iemand is die zich om hen bekommert”, vertelt Frederieke. Zo kijkt een van haar cliënten, een meneer van 93 jaar, altijd weer naar uit naar haar komst. “Dit is echt een charmante man. Hij zet direct koffie als ik binnen kom en laat mij altijd netjes uit na het zorgmoment. Zelfs de deur houdt hij voor me open. Hoe lief en galant is dat?”, glundert Frederieke.
Ik verzorg zoveel verschillende cliënten die het werk stuk voor stuk waarderen. Daar doe ik het voor!
Dankbaar
Dat Frederieke blij is met haar keuze om in de thuiszorg aan de slag te gaan, is wel duidelijk. Frederieke: “Iedere dag ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Het geeft een goed gevoel dat ik iets kan betekenen voor anderen. Het werk is altijd uitdagend en geen dag is hetzelfde. Ik verzorg zoveel verschillende cliënten die het werk stuk voor stuk waarderen. Daar doe ik het voor. Ik ben Zorgstroom ontzettend dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven!”